Videovoorbeelden komen steeds vaker voor in het onderwijs om leerlingen te leren hoe zij een specifieke taak moeten aanpakken. Door middel van het kijken naar hét goede voorbeeld, leren kinderen op een natuurlijke wijze hoe te handelen in een bepaalde situatie.

Veel leraren maken gebruik van video of filmpjes in hun les. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door leerlingen met video extra instructie te geven, of door filmpjes in te zetten ter illustratie van de lesstof. Je kunt bestaande video’s gebruiken of zelf nieuwe filmpjes maken. 

Onderwijsinstellingen zijn over het algemeen enthousiast over de inzet van video. Het is een aantrekkelijke manier van leren, omdat videovoorbeelden zich onderscheiden van andere soorten educatie. Video kan op een unieke wijze iets voordoen en uitleggen, zonder dat daar de aanwezigheid van een docent  voor vereist is. Videovoorbeelden zijn flexibel en met de hedendaagse elektronische leeromgevingen gemakkelijk te ontwikkelen op te slaan.

Als je video inzet om de lesstof aan leerlingen over te brengen, is het interessant om aan de slag te gaan met tools die je video interactiever maken. Zo kun je met verschillende programma’s vragen aan je video toevoegen of volgen op welke manier je leerlingen met de video aan de slag gaan. Bekijken ze een bepaald stukje van de video bijvoorbeeld vaker opnieuw? Dan is dat misschien wel een aanwijzing dat dit onderdeel van de lesstof extra lastig is.